PreLacto

УПРАВЛІННЯ СУХОСТІЙНИМ ПЕРІОДОМ КОРОВИ

ВІД ТЕЛЯТИ ДО ТЕЛИЦІ З KALIBER®

KALIBER® — це правильно організований ріст та розвиток теляти, з метою отримання високопродуктивної корови, щоб тварина мала розвинений кістяк без надлишкового жиру, розвинену травну систему, могла давати здорове потомство та високий рівень молочної продуктивності.

Правильно організований сухостійний період — основа майбутньої лактації

Відомо, що 50% молочної продуктивності корови дають у перші 100 днів лактації. Профілактика післяродових ускладнень, що закладається в сухостійному періоді сприяє отриманню здорового потомства, швидшому роздоюванню і виведенню тварини на пік продуктивності.
Здоров’я, утримання, годівля, менеджмент та мікроклімат – це фактори успіху протягом сухостійного періоду корів.(мал. 1)
Коудайс виділяє ці фактори на всіх чотирьох етапах, пропонуючи фермерам індивідуальну підтримку в хорошому управлінні PreLacto.

ПІДГОТОВКА ДО ПЕРІОДУ СУХОСТОЮ

Початок сухостою – це період, що є базою для наступної лактації.
Метою цієї фази є досягнення доброї фізичної кондиції сухостійних корів.
Оптимальний стан корови в цей період — 3,5 бали за шкалою BCS.

Ключові моменти:

  • Вгодованість — 3,5 бали за шкалою BCS.
  • Розчищення копит.
  • Балансування раціону за вмістом енергії та білку залежно від BCS корови.
  • Параметри раціону (концентрація на 1 кг СР* раціону):
        - VEM – 900.
        - Сирий протеїн – 145-160 г.
        - Крохмаль засвоюваний – макс. 40 г.
  • Продукт: премікс для дійних корів 3% (2320.030).

РАННІЙ СУХОСТІЙ (4-5 тижнів до отелення)

Сухостійний період це так звана «відпустка» тварини.
Дуже важливим є відпочинок тканин молочної залози. В цей час вим’я має можливість регенерувати перед черговою лактацією.
Для досягнення цієї мети використовуйте правильний раціон, забезпечте добру гігієну та утримання.

Ключові моменти:

  • Фізична активність та гігієна.
  • Кількість сухої речовини раціону 12-14 кг/гол/добу.
  • Забезпечення потреби в вітамінах і мінералах.
  • Параметри раціону (концентрація на 1 кг СР* раціону):
    - VEM 725-825.
    - Сирий протеїн 120-145 г.
    - Крохмаль засвоюваний: макс. 40 г.
    - DCAB макс. +250 мЕкв.
  • Продукт: премікс для сухостійних корів 2% (2420.020).

ПІЗНІЙ СУХОСТІЙ (2-3 тижні до отелення)

Метою фази пізнього сухостою є запобігання проблем при отеленні, народження здорового теляти та легкий перехід корови на стадію лактації. Профілактика здоров’я корів та правильне балансування раціону в цей період покращує ефективність праці на фермі. Зниження катіонно-аніонного балансу (DCAB) запобігає молочній лихоманці. Підвищена концентрація енергії в раціоні дозволить уникнути негативного енергетичного балансу (НЕБ) та запобігти молочній лихоманці.

Ключові моменти:

  • Фізична активність – групове утримання на соломі з достатньою кількістю місця.
  • Кількість сухої речовини раціону 12-14 кг/гол/добу.
  • Запобігання негативного енергетичного балансу.
  • Свіжа вода для пиття.
  • Достатня кількість якісного смачного корму.
  • Параметри раціону (концентрація на 1 кг СР* раціону):
       - VEM 850-950.
       - Сирий протеїн 130-150 г.
       - Крохмаль і цукор 100-175 г.
       - Засвоюваний крохмаль 25-45 г.
       - DCAB до 50 мЕкв.
  • Продукт: премікс для сухостійних корів 2% (2420.020).

ПОЧАТОК ЛАКТАЦІЇ (перші 2-3 тижні лактації)

Безпроблемний початок лактації – це мета, до якої ми прямуємо. Споживання сухої речовини раціону, яке було підвищено протягом сухостійного періоду, доведеться ще більше збільшити протягом цієї фази.
Застосовуючи добре збалансований раціон, можна досягнути високої продуктивності молока з очікуваними рівнями білка та жиру.

Вимоги до періоду початку лактації:

  • Оптимально збалансований раціон.
  • Збільшення споживання корму.
  • Стимуляція роботи печінки та фертильності.
  • Параметри раціону (концентрація на 1 кг СР* раціону):
       - VEM – 950-1000.
       - Сирий протеїн 150-170.
       - Засвоюваний крохмаль 40-75 г.
  • Продукт: премікс для дійних корів 3% (2320.030).