Додаткові знання, якими поділяються наші доїльні роботи, допомагають нам рухатися вперед
Розташована в невеликому селі Ольдетрін у прекрасній голландській провінції Фрісландія, є ферма, яку веде родина Бергманів. Рік тому Ян Харм (21) приєднався до своїх батьків Харма та Аннеке, щоб допомогти керувати бізнесом. Вони мають близько 125 дійних корів із загальним річним виробництвом 1,35 мільйона кілограмів від трьох доїльних роботів DeLaval. Чому вони перейшли на доїльних роботів і який їхній досвід?
Чому ви почали використовувати доїльні роботи?
Харм: «Наш доїльний зал потребував заміни, головним чином тому, що він більше не міг управляти потужністю. Обмежений простір означало, що адаптувати доїльну залу було важко, а тому дорого. Ми також втратимо частину сервісної ручки. А ми цього не дуже хотіли. Порівнявши це з інвестиціями, необхідними для доїльних роботів, ми виявили, що через конкурентну ціну вони не набагато дорожчі. "
Ян Харм: «Я все ще скептично ставився до того, чи буде це покращення для нашої ферми, але це було також тому, що мені подобається доїти. Якби мені довелося вибирати ще раз, я б неодмінно вибрав роботів».
Ви починали з двох роботів, а тепер у вас є три. Чому?
Ян-Харм: «Ми почали з двох доїльних роботів. У нас уже були цистерни для молока та система ідентифікації корів того ж бренду. Спочатку все було добре, але роботи завжди були повні. Маючи лише 4% вільного часу на роботів, ми були значно нижче норми в 10-15%».
Харм: «Коли ми висушили групи корів, ми виявили, що роботи одразу стали працювати краще. У нас було багато корів, яких було важко доїти і які потребували занадто багато часу на роботі. Це була одна з причин, чому ми отримали третє місце у 2018 році. І я радий, що ми зробили, тому що це дає більше вільного часу (23%, ред.). Середня кількість надоїв зросла з 2,6 до 3,4. В результаті виробництво молока відразу збільшилося на 1,5 літра, а через кілька місяців — до 2,5 літра. Зараз ми отримуємо в середньому 34 літри, з 9,9 літра на доїння».
Здійсніть екскурсію по фермі Бергмана
«Ми бачимо всіх корів двічі на день, ми вважаємо, що це важливо».
Додатковий робот – це інвестиція, але це був хороший крок для вас?
Гарм: «Однозначно. Ми окупили інвестиції шляхом збільшення виробництва. І це також робить нашу роботу приємнішою. Тепер не має значення, якщо один робот виходить з ладу вночі. Ми просто вимикаємо його і запрошуємо інженера, щоб прийти наступного дня».
Що вам було найскладніше, коли ви перейшли на роботів?
Харм: «Нам особисто потрібно було трохи звикнути. Корови одразу знали, де роботи, тож у нас з цим проблем не було. Але у нас було досить багато корів зі схрещеними сосками чи короткими сосками, чи корів, які довго доїлися. Тож усі ті корови ми продали заздалегідь, а потім ще кілька. Зробити різні варіанти розведення, це важливо. Ми все ще відчуваємо труднощі з доїнням кількох наших корів, але набагато менше, ніж раніше».
Чи є у вас якісь поради колегам щодо ритму в стайні?
Ян-Харм: «У нас є фіксований розпорядок дня для корів. Двічі на день, за потреби, ми привозимо до робота корів, яких там не було достатньо довго. Це вдалий момент, щоб очистити ящики, додати соломи та перевірити їх здоров’я. Ми також годуємо їх раз на день і наповнюємо бункер тричі. Це створює спокійне середовище, і ми вважаємо, що це найкраще підходить для корів».
Шкода: «Якщо ми відлучилися на день, корови задоволені. Спокій у сараї їм на користь. Неділя — дуже гарний день».
Нарешті, ви вже давно є клієнтом De Heus. Яку користь це принесе вам як роботофермі?
Харм: «Коли Хендрі, наш спеціаліст з De Heus, почав тут багато років тому, я сказав йому, що якщо він чогось не знає, я чекав, що він покличе когось, хто знає. І ось що трапляється. Саме це робить роботу з De Heus такою приємною. Хендрі дуже досвідчений і є моїм постійним радником. Потім двічі на рік Хендрі залучає спеціаліста з роботів Роба ван Ехтельта, щоб він прийшов і перевірив моїх корів і те, як роботи працюють».
Ян-Харм: «Коли ви переходите на використання доїльних роботів, ви раптом отримуєте багато даних. Тому корисно, коли робот-фахівець все перевіряє і робить це візуально. Після цього можна встановити нові з’єднання. Додаткові знання, якими ми ділимося, допомагають нам рухатися далі».