Економія чи безпека? Критичний погляд на використання фітази

16 березня 2022
-
4 minutes

Останнім часом ціна монокальційфосфату (МКФ) різко зросла (вдвічі у порівнянні з минулим роком). Насправді існує ризик того, що постачальники можуть повністю закінчити MCP у другому кварталі. Крім того, різко зросли ціни на синтетичні амінокислоти, тому варто критично поглянути на мінімальні потреби в перетравному фосфорі у ваших кормах для птиці та свиней, а також на джерело та рівень фітази. У цій статті ми зосередимося на потенційній економії ваших каналів, перевіряючи джерело та рівень фітази.

Різні джерела та рівні фітази в кормах

Багато постачальників фітази використовують різні одиниці для вираження ефективності своїх продуктів. Це ускладнює вправу на порівняння різних продуктів. Крім того, один продукт може бути дуже ефективним при низьких рівнях, але інші джерела фітази більш ефективні при високих рівнях. В основному, це означає, що рейтинг фітаз (= значення) за ефективністю відрізняється при 250 ОД/кг у порівнянні з рівнями 1500 ОД/кг. Щоб мати можливість правильно оптимізувати канали в Коудайс, ми розробили власні значення матриці для різних джерел на різних рівнях. У нашому бюлетені з червня 2020 року ви можете знайти набагато більше інформації про те, як ми перевіряємо ефективність різних джерел фітази на різних рівнях.

Потенційна економія

У цьому прикладі ми врахували лише значення фітазної матриці засвоюваного фосфору та амінокислот. Ми розрахували з 2 різними джерелами фітази на 2 різних рівнях стандартизованих одиниць фітази. У цьому прикладі джерело фітази А при 750 sFU взято за стандарт, всі значення наведені відносно цього, див. таблицю 1.

З цієї таблиці видно, що значну економію можна досягти, перейшовши від одного постачальника фітази до іншого (порівняння 750 проти 750). Зрозуміло також, що підвищення рівня фітази призводить до значної додаткової економії.

Чи можете ви максимально збільшити рівень фітази просто так?

Ні, це неможливо! Ви повинні знати, що робите. Нижче ви знайдете деякі міркування, які ми рекомендуємо врахувати.

  • Переконайтеся, що в кормі достатньо інозитолфосфату. Коли це не так, фосфор не вивільняється, і ефект фітази буде переоцінений. Це може статися, наприклад, у кормах для поросят, кормах з високим вмістом побічних продуктів тваринного походження або кормах з низьким рівнем сирого протеїну. Ми рекомендуємо наступні максимальні стандартні рівні для бройлерів, поросят і свиней при 1500 sFU; для свиноматок 1000 sFU/кг і несучок до 600 sFU/кг. У конкретних ситуаціях може бути корисним перейти на вищі рівні.
  • Які запаси безпеки в кормах? Коли мінімум засвоюваного P в кормах встановлено набагато вище нашої мінімальної рекомендації, також безпечніше використовувати високі рівні фітази. Коли корм розраховується на мінімальних рекомендаційних рівнях, важливо також враховувати різницю в сировині, точність дозування та виробничий процес.
  • Часто рекомендується, з точки зору безпеки, зберігати трохи неорганічного фосфату (наприклад, MCP) в кормі (швидко і доступно). Подумайте про рівні 1,0 – 1,5 кг/т як мінімум. Таким чином, можливо, що потреба у засвоюваному фосфорі вже задовольняється на нижчому рівні фітази. Коли це відбувається, подальше підвищення рівня фітази не є економічно вигідним.

Висновок

З поточними цінами на монокальційфосфат і синтетичні амінокислоти може бути дуже корисно критично поглянути на рівень засвоюваного фосфору в кормах, джерело фітази та рівень включення. У Коудайс ми дуже добре знаємо, як порівнювати одне з іншим. Ми будемо раді співпрацювати з вами, щоб побачити, яку економію ви можете заощадити на кормах для птиці та/або свиней!